Aansluitmogelijkheden duurzame energie op land wordt verbeterd

Er wordt veel duurzame energie in Nederland opgewekt, maar niet altijd is het mogelijk om het gelijk op het bestaande stroomnet te plaatsen of op te slaan. Dat zorgt voor het verloren gaan van kostbare energie of congestie op het net. Het vormt dus een heus probleem. Men moet op zoek naar naar oplossingsmodellen om dit probleem te verhelpen. Netbeheer Nederland heeft gelukkig een plan opgesteld en gepresenteerd in een position paper. Groene energie bereikt velen niet door onder andere aansluitproblemen. In de position paper zijn er een paar oplossingsmodellen aangehaald warmee de aansluitproblemen verholpen kunnen worden. 

Nederland staat in de top van landen met de meest betrouwbare elektriciteitsnetwerken. De netbeheerders moeten dus ook hun taak vervullen, zodat Nederland haar positie kan behouden. De explosieve groei van duurzame energieopwekking is dit moment de primaire oorzaak van de invoed- en aansluitstoringen. 

Groei aantal zonneparken niet bij te benen voor het net

Op land wordt er veel zonne-energie opgwekt. Met name de zonneparken die worden opgezet in landelijke gebieden, die volzitten met goedkope grond zorgen voor dergelijke aansluit- en invoedproblemen. Het is dus duidelijk dat de stroomnetten niet opgezet zijn om dergelijke hoeveelheden extra capaciteteit te transporteren. Waaraan is de snelle toename van zonneparken te wijten? Dat is simpel. Zonneparken worden boven windparken geprefereert, omdat ze relatief snle worden gebouwd. En met de groei van de technologie kan er ook bij gebrek aan (grootschalige) zon op land nu ook gewerkt worden met locatieregie. Bij wind op land wordt deze techniek ook gebruikt.

Groei duurzame energie helpt de energietransitie

De energietransitie steunt zwaar op de groei van duurzame energie. Hoe meer mensen overstappen naar het gebruik van duurzame energie, des te sneller het transitieproces zal vlotten. De netbeheerders spelen qua distributie van de duurzame energie een cruciale rol. Ze staan voor het karretje om de verduurzamingsambities  van gemeenten, provincies en het Rijk te faciliteren. Dat vereist dus een stukje creativiteit. Hoe moeten ze dat aanpakken? De oplossing van dit vraagstuk zal vragen naar een paar slimme oplossingen om de kosten te drukken. Onnodig investeren zonder een adequate oplossing is niet gewenst. Hoe minder het kost, des te beter het zal zijn voor de maatschappelijke kostencalculatie. De netbeheerders hopen met de gepresenteerde position paper modellen te presenteren die dus goed bevonden zullen worden. De groei van zonneparken zal blijven, dus zal er voor faciliteiten gezorgd moeten worden. De netbeheerders zien de noodzaak in en werken aan de oplossing.

Uw aandeel in de energietransitie

Als Nederlandse burger mag u ook uw stempel drukken tijdens de energietransitie. Hoe is dat mogelijk zult u zich afvragen? Dat kunt u doen door simpelweg alleen duurzame energiecontracten af te sluiten. Er zijn meer dan genoeg energieleveranciers die duurzame energie leveren tegen scherpe prijzen. En het is helemaal simpel om online over te stappen. Ook krijgt wortdt u in de gelegenheid gesteld om een energievergelijking te doen. Het wordt al gauw duidelijk welke energieleveranciers het meest voordelig zijn na de vergelijking. EnergieVeiling.com levert als energievergelijkingssite ook een bijdrage door u te voorzien van alle laaste nieuws en de voordeligste acties. Wordt dus ook een actieve participant en bespaar honderden euro’s  aan energiekosten.

EnergieVeiling.com, voor Maximaal besparen

4.7/10 - (14 stemmen)