Afstappen van gas heeft aardig prijskaartje

Het afstappen van gasgebruik is een aardige investering. Men heeft in het verleden bepaalde regelingen opgesteld die het mogelijk maakten om gasloos te leven, maar dan tegen en aardig duitje. Iedereen zat toen aan het gas en het was dus een uniek om gasloos te leven. De situatie is intussen aardig gewijzigd. Er zijn tal van innovatieve ideeën bij gekomen en men leeft dus steeds ‘groener’. Ook de energietransitie die nu veel prioriteit geniet zorgt voor verabderingen die ricthing verdere verduurzaming stuwen. Een ieder zal dus op gegeven ogenblik staan voor keuzes om te gaan verduurzamen. 

Verduurzamen en tóch meer betalen

Het verduurzamen betekent dat u gaat overstappen naar het gebruik milieuvriendelijk manieren om uw huis te voorzien van stroom, verwarming en dergelijke. Het is sowieso investeren, omdat uw woning waarschijnlijk een paar modificaties zal moeten ondergaan. Zo gaat u bijvoorbeeld een beetje moeten neertellen als uw woning van betere isolatie voorzien moet worden of op een warmtepomp aangesloten moet worden. Allemaal zaken die geld kosten. Veel geld! Maar wist u dat het opzeggen van de gasleverantie ook geld kost? Tenminste bij het opzeggen via de normale kanalen kan aardig wat centen kosten. Verduurzamen en opzeggen kost opgeteld in het geval van gas dus veel mag gesteld worden.

Gasloos maken uitgelegd

Een woning kan in principe op twee manieren gasloos gemaakt worden. Deze zijn:

  1. Het verwijderen van de gasleiding vanaf de gasmeter tot aan de hoofdleiding die in de straat is aangelegd.
  2. Bij het tweede geval kunt u de gasleiding in de woning én hoofdleiding afsluiten.

Bij de toepassing van deze mogelijkheden bent u dus echt gasloos. Niets komt dus meer het huis binnen wat de gastoevoer betreft. Bij laagbouw worden deze methodes het vaakst toegepast.

Verwijderen in woningen niet altijd mogelijk

Het verwijderen van een gasleiding en dergelijke kan niet altijd uit een flat. Men gaat er dan toe over om de meter te verzegelen. Op een simpele manier wordt de kraan dichtgedraaod en vervolgens verzegeld. Er is dus geen sprake van een gasloze woning, want er zit nog gas in de leiding van de woning. Dit zorgt dus voor een stukje verwarring als het huis werkelijk wel of niet als gasloos beschouwd mag worden. De netbeheerders( een aantal) stellen dus dat het verzegelen dus onder de noemer van een tijdelijke maatregel geplaatst wordt. Men mag deze maatregel voor een maximaal een jaar aanvragen. De netbeheerders hebben allemaal per 1 februari 2019 besloten om deze tijdelijkheid in te voeren. Het is nu dus aan de bezitters van woningen om op te letten wat ze aanvragen.

EnergieVeiling.com, voor Maximaal besparen