Bedrijven & instellingen zullen uitdagende informatieplicht energiebesparing moeten vervullen

Energie besparen is de afgelopen periode een veel besproken onderwerp. Er worden allerlei maatregelen getroffen om de samenleving bewuster te maken en actief energie te laten besparen. Het wordt straks zelfs een vereiste om aan te tonen dat er energiebesparende maatregelen zijn getroffen bij een pand. De eerste groep die hiermede geconfronteerd zal worden is de groep bedrijven en instellingen. Dat is dus reeds vastgesteld

De spits wordt afgebeten door ruim 100.000 bedrijven en instellingen die dus zullen moeten melden welke energiebesparende maatregelen ze hebben genomen. Natuurlijk zijn er ook voorwaarden gepresenteerd waaraan deze te onderscheiden zal zijn. Het gaat in deze dus meer gebouwen of vestigingen die per jaar een verbruik registreren van 50.000 kWh en/of meer dan 25.000 m³.

Hoe zal dit precies moeten werken?

De ondernemers leven voor nu nog in onzekerheid omtrent het te bewandelen traject. Wel staat vast dat het flinke klus zal worden om dit alles in kaart te brengen. De informatieplicht wordt dus met ‘argusogen’ bekeken vanwege dit feit. Energiebedrijven roepen mensen op om nu actie te ondernemen zodat wanneer het tijd is om in te leveren alles in orde is. Essent Zakelijk is onder andere een frontrunner daarvan.

Volgens informatie moeten bedrijven en/of instellingen die een jaarlijks verbruik noteren van 50.000 kWh en/of meer dan 25.000 m³ informatie opsturen. het gaat in deze dus om informatie van alle energiebesparende acties die ze zullen ondernemen. Het is wel belangrijk dat deze acties zichzelf binnen 5 jaar terugverdienen. De overheid heeft de informatieplicht in leven geroepen ter handhaving en naleving. Ondernemers moeten vóór 1 juli 2019 voor het eerst voldoen aan de meldplicht. Dat houdt in dat ze een periodieke melding moeten doen van hun verduurzamings ondernemingen. Vervolgens moet dit dan elke vier jaar worden doorgegeven. Het zal voor de bedrijven en instellingen wel een grote uitdaging zijn, omdat ze tijd en expertise zullen moeten investeren. Op dit vlak schort het nog al te veel en het is dus afwachten wat het uiteindelijk wordt.

EnergieVeiling.com, voor Maximaal besparen

4.6/10 - (11 stemmen)