Binnenkort krijgt u waterstof uit het stopcontact

Shell blijft een weg voor zichzelf banen op verschillende gebieden. Met waterstof gaan ze binnenkort ook iets moois en groots doen. Europa staat voor een primeur op dat gebied. Op de Rheinland-raffinaderij in Duitsland is er gestart met de bouw van een elektrolysefabriek. Het is het grootste ter wereld van zijn soort. 

Hoe zal deze installatie werken? Deze installatie zal in staat zijn om met groene stroom zelf waterstof te maken voor eigen gebruik. Daarnaast zullen consumenten mogelijk ook gebruik kunnen maken van de opgewekte waterstof.

Aardgasloos waterstof maken 

Over het algemeen verbruiken de grote raffinaderijen heel veel waterstof. Dat halen ze tot nog toe uit aardgas. Tijdens het productieproces komt er jammer genoeg veel CO2 vrij. Er moest dus een alternatief gezocht worden om de CO2-uitstoot te beperken. De oplossing: waterstof maken uit water met toepassing van groene stroom. Dit principe werd in 1832 al ontdekt door Michael Faraday. Het werd genoemd het principe van elektrolyse. dat komt erop neer dat met behulp van elektriciteit men water kan opsplitsen in waterstof en zuurstof. Op dit moment zijn er al een paar kleine electrolyzers op de markt. Op jaarbasis kunnen deze elektrolyzers ongeveer honderd ton waterstof produceren. Echter vraagt een grootschalige toepassing een andere benadering. Er zal gewerkt moeten worden aan elektrolyzers die van honderd tot duizend maal zoveel waterstof kunnen produceren tegen een lage prijs per kilogram ( 4X zo laag).

Shell participeert aan Europees programma

Europa gaat sowieso mee met de ontwikkelingen als het gaat om verduurzamen. Als het kan nemen ze soms zelfs het voortouw in deze. In het kader van het ontwikkelen en testen van electrolyzers neemt Shell deel aan het programma. Dit houdt in dat de Rheinland-raffinaderij van Shell gevestigd te Rijn bij Wesseling (ten zuiden van Keulen) gebruikt zal worden na de bouw om te proefdraaien. In de loop van 2020 zal men proeven doen om waterstof uit water te halen met behulp van stroom. Shell doet het wel niet alleen. Er is een samenwerking met ITM Power, een Britse elektrolyse -installatie fabrikant die zal zorgen voor dat deel van de installatie. Het streven is om de grootste elektrolysefabriek op te zetten ter wereld die een piekvermogen van tien megawatt zal kunnen uitzetten. Dit soort van initiatieven door grote bedrijven als Shell helpen zeker goed in het voordeel van de energietransitie.

Het zal straks dus ook mogelijk zijn om dus via het stopcontact waterstof te krijgen. Shell heeft ten doel om haar naam niet meer alleen te verbinden aan barndstof uit fossiele bronnen. Ze gaan ook mee met de technologie en gaan ook voor het verduurzamen.

EnergieVeiling.com, voor Maximaal besparen

4.6/10 - (8 stemmen)