Amsterdam gaat dit jaar nog samen werken met Vervoerregio Amsterdam en GVB om de daken van dertien metrostations te voorzien van zonnepanelen. Dit project is wel een deel van een groter geheel. Amsterdam probeert met het uitvoeren van verschillende projecten dus de klimaatdoelstelling van de stad te halen. De streefdatum is vastgesteld voor het jaar 2030. Het doel is om tegen dat jaar de uitsoot van CO2 te verlagen met ruim 55% ten opziochte van de cijfers in 2012.
Daken van metrostations geschikt voor plaatsing zonnepanelen
De daken van de dertien metrostions lenen zich heel goed voor het plaasten van meer dan 5.000 zonnepanelen. De uitgekozen metrostations voor dit project zijn onder andere Diemen-Zuid, Gaasperplas, Kraaiennest, Verrijn-Stuartweg, Venserpolder, Bullewijk, Holendrecht, Strandvliet, Henk Sneevlietweg, Van der Madeweg, Heemstedeweg, Gein en Spaklerweg. Deze metrostations zijn gekozen om dit project gestalte te geven.
Stations zullen zelfvoorzienend worden
De zonnepanelen zullen in staat zijn om de stroomopbrengst vergelijkbaar met vierhonderd huishoudens te produceren. De stations zullen door de zonnepanelen van stroom voorzien worden. Installaties zoals liften, roltrappen en verlichting zullen dus door de zonnepanelen gestuwd worden. Dit brengt met zich mee het net van Amsterdam wordt ontlast. De energie die vrijkomt op het Amsterdamse net wordt dan voor andere belanghebbenden ingezet. Dit alternatief is heel schoon, duurzaam en past dus geheel in het kader van de Amsterdamse energietransitie.
De start van het project is in maart gedaan bij de stations Gaasperplas en Diemen Zuid. De eerste zonnepanelen zijn inmiddels al op de daken van deze stations geplaatst. Op dit moment is men al volop bezif de voorbereiding te treffen voor installatie op de locatie’s Verrijn Stuart, Heemstedestraat en de Henk Sneevlietweg. Men heeft als doel om de eerste zes stations uiterlijk juni 2019 compleet op te leveren. De resterende zeven stations moeten uiterlijk december 2019 op eigen kracht operationeel zijn.