Een spel spelen en energie besparen. Is dat mogelijk?

Heeft u ooit gedacht om een besparingsspel voor energie te spelen? Nooit aan gedacht. Energie besparen krijgt u vaak voorgeschoteld in een artikel of via een standaard dashboard. Echter is het gebleken dat tips verwerkt in een spel beter kunnen werken binnen een huishouden. Onderzoeker Jan Dirk Fijnheer heeft een hele paper geschreven over de positeieve effecten van een besparingsspel. Tijdens het congres in de Silicaanse hoofdstad Palermo werd zijn paper uitgeroepen tot het beste stuk. Fijnheer geeft in zijn paper dus aan dat hij een patroon in de gedragverandering ziet. Mensen volgen namelijk beter tips op die opgenomen  zijn in een spel.

Online spel helpt met besparing energie

Buitenpromovendus aan de Universiteit van Utrecht , Jan Dirk Fijnheer, heeft twee jaren geleden een online gespel genaamd Powersaver Game gelanceerd. Dit spel wordt online gespeeld gedurende vijf weken. De uitdaging is aan de deelnemers om zoveel mogelijk energie te besparen gedurende deze periode. Wat leert het spel u? Het spel leert u op een duurzame manier omgaan met dagelijkse handelingen. U leert op creatieve manier de besparing in te bouwen. Bijvoorbeeld door een was van 60 graden Celsius te draaien op 30 garden Celsius. Of om het licht uit te doen bij het verlaten van een ruimte. Alles leidt op termijn naar het besparen van energie. Ten opzichte van de normale gebruikers bespaarden de participanten van de Powersaver game ruim 33,6% op energie.  Het aardgas verbruik daalde zelfs met meer dan 50%.

Besparingsgames populairder aan het worden

Volgens de laatste trends worden Serious Games gebruikt door onder andere werkgevers om hun personeel bepaalde handelingen of overtuigingen bij te brengen. Het is dus in principe ook mogelijk deze Serious Games in te zetten voor besparingen binnenshuis. Het is dan wel zo dat mensen die besparingstrips opvolgen via dashboards daadwerkelijk kunnen besparen. Die overtuiging is er. Wat het verschil wel brengt is dat met de Serious Games men het leuker vindt en langer het pas van besparing kan aanhouden. Fijnheer heeft zelfs een competitie-element verbonden aan het spel. Door deze toevoeging worden de spelers dus meer toegewijd en gemotiveerd om het gedrag te blijven aanhouden.

Extra besparen met vergelijken

Dit spel kan dus duidelijk een extra voordeel met zich meebrengen. EnergieVeiling.com helpt u besparen op energiekosten. Alle aanbieders van groene energie hebben hun energie aanbiedingen laten plaatsen op de website van deze onafhankelijke energievergelijkingssite. U kunt dan op een effectieve manier energie vergelijken. Door deze handelingen te combineren kunt u tot wel honderden euro’s besparen.

EnergieVeiling.com, voor Maximaal besparen

3.7/10 - (7 stemmen)