Energie besparen wordt een noodzaak

Zoetjes aan zal energie besparen een noodzaak worden. Dat zal de realtiet worden in de nabije toekomst. Consumenten met een laag inkomen zullen dat voornamelijk moeten doen. De kosten kunnen hoog oplopen voor de lage inkomensgroep, dus zal het dan nodig zijn om te besparen op alles. De groepen die een modaal of hoog inkomen genieten zullen niet al te gauw denken aan het besparen op energiekosten. Voorzichtig gezegd kunnen deze inkomensgroepen de kosten nog dragen. Echter kunnen de mensen met een laag inkomen dat niet zo goed opvangen. dat baart dus zorgen. Hoe en waar te beginnen om de kosten te drukken? Is het uitzetten van de verwarming een oplossing? Of zal het beter isoleren van de woning de oplossing zijn? 

Duizenden euro’s stoppen in isolatie

Als blijkt na inspectie dat uw woning slecht geïsoleerd is zal u dan moeten zorgen voor het aanpasssen daarvan. Dat kost wel een hele hap. Realistisch bekeken kan niet iedereen in één keer zorgen voor de complete isolatie van zijn of haar woning. Een geniddelde spouwmuurisolatie is al snel een investering van €2000,-. U gaat uw dak moeten isoleren vanwege het feit dat warmte omhoog stijgt. Wilt u het dak, muren en vloeren in één keer isoleren? dan mag u een investering van ruim €8000,- tegemoet zien. is uw woning gebouwd tijdens de jaren 60 en 70? Dan zal u moeten zorgen voor een betere isolatie. Subsidies kunnen zeker een uitkomst zijn voor de groep die deze kosten niet kan dragen in zijn geheel.

Lagere stookkosten resultaat van goede isolatie

Stel een gedegen isolatieplan op en vraag offertes op van verschillende bedrijven. Als consument leert u dan de gang van zaken kennen en krijgt ook een inzicht in wat de uiteindelijke kosten gaan zijn. Een goed geïsoleerde woning zorgt gegarandeerd voor een lagere energierekening. Uit cijfers is gebleken dat huishoudens na het ugraden van hun isolatie tot wel honderden euro’s aan energiekosten per jaar kunnen besparen. Dat is zeker een eye-opener! In geval u huiseigenaar bent kunt u dit dus sterk in overweging nemen. Maar wat als u huurt, wie zorgt dan voor de isolatie? Het is uw recht om de eigenaar te vragen om de isolatie van het huis te bekijken. U heeft het recht om zelf de huurprijs te bekijken als u ontevreden bent met bepaalde facilteiten. Verkeerd het huis in mindere staat dan moet u wel kijken als het de huurprijs waard is.

Energie besparen wordt een noodzaak

Zit u in een woning waarvan de huurprijs de €720,- is gepasseerd en heeft u een relatief laag inkomen. Vraagt u dan huurbevriezing aan. Wat houdt deze maatregel in? Het is een maatregel die los staat van de staat waarin de woning zich bevindt. Volgens de woonbond moeten huizen die een slechte isolatie hebben ook in aanmerking komen voor huurbevriezing. Om dit aan te vragen kunt u zich dan wenden tot meldpunt Energiealarm. Deze instantie mag u aanschrijven als uw energiekosten schrikbarend hoog zijn als gevolg van een slechte isolatie. Huurders hebben vaak niet veel rechten, dus moeten ze werken met hetgeen ze krijgen. Hoge huurkosten voor slecht geïsoleerde woningen zijn dus zeker niet ongehoord. De huurder betaalt dan daarnaast vaak genoeg ook nog hogere kosten voor verwarming.

Onderneem actie als uw woning tekenen van onderhoudsgebreken vertoont

Hebben uw ramen ijs op staan in de winter? Of is er veel condens waar te nemen op de ramen( schimmelvorming)? Of ramen die veel tochten? Dan moet u actie ondernemen. Het plaasten van een tochtstrip bijvoorbeeld is vaak genoeg niet de oplossing. Woningen met meerdere mankementen vereisen kunnen met zo een minmale aanpassing niet uit de problemen gehaald worden. Enkel glas zit vaak genoeg nog op ramen bij oudere woningen. Dat is voor verhuurders echter geen valide reden om de huurprijs te verlagen en er kan ook geen huurbevriezing aangevraagd worden. Maar indien er meerdere mankementen zijn mag men de woonbond zeker wel consulteren. De onderhoudsgebreken kunt u dan met de verhuurder bespreken. De verhuurder dient dit op te lossen, alleen doen ze dat gedeeltelijk of helemaal niet.

Huurcommissie kan voor uitkomst zorgen

De huurcommissie kan inkomen door een tijdelijke huurverlaging vast te stellen. In die periode kunnen de gebreken dan aangepakt worden. Oudere woningen vertonen vaak genoeg lekkages of in eregere gevallen zelfs houtrot. De huurder vindt dit zeker geen goede situatie. Helaas worden de energiekosten er niet minder. Het wordt dan tijd om actie te ondernemen. Maak ook nog een kopie van elke melding die u maakt. Dat is bewijs van uw correspondentie.

U kunt zelf bijvoorbeeld minimale  aanpassingen doen zoals het opnieuw berekenen van energiekosten. De energievergelijker op EnergieVeiling.com helpt u met het uitkiezen van de goedkoopste energieleverancier. Dat kunt u toepassen om uw energiekosten te verlagen. Kies dan voor een jaarcontract, dat zal maken dat u op kort termijn weer kunt overstappen naar een ander voordelig contract. Een simpele overstap kan u al tenminste €250,- per jaar doen besparen. Een grotere besparing zou zeker idealer zijn, vooral als u in een huis met gebreken verblijft. Maar het is een start. U kunt verder ook enigzins proberen om uw gasverbruik laag te houden.