Geen rechtsgeldigheid energiecontracten die telefonisch worden aangeboden

Krijgt u regelmatig energie aanbiedingen via de telefoon aangeboden door een energieleverancier of callcenter? Dan ontberen deze contracten enige rechtsgeldigheid. Volgens informatie uitgegeven door de ACM zijn deze contracten niet rechtsgeldig. De ACM krijgt tal van verontruste klanten aan de lijn die ten einde raad zijn. Nog de callcenters of de energiebedrijven mogen de consumenten telefonisch benaderen om een energiecontract af te sluiten. Sluit u dus een energiecontract per telefoon af? Dan wordt het niet ondersteunt door de wet. Dit wordt afgeraden, maar gebeurt toch regelmatig.

Rechtsgeldigheid ontbreekt bij telefonisch afgesloten energiecontracten

Wordt u een energiecontract per telefoon aangeboden? Dan heeft u de taak om te vragen als gaat om een offerte of het contract zelf. Ook mag u als klant vragen welke consequenties zijn verbonden als u verkiest om in te gaan op deze aanbieding. Daarnaast is de verkoper ook verplicht u te wijzen op het feit dat u 14 dagen bedenktijd heeft. Dat biedt u de ruimte om terug te komen op uw besluit. Verder moet u duidelijk gemaakt worden wat uw rechten zijn als klant. het komt vaak voor dat energieleveranciers samen werken met callcenters. Er zal dus veel ondernomen worden om contracten te verkopen. Een tip naar u als consument: sluit nooit een energiecontract aan de deur of per telefoon.

Verzend een email met een akkoord of plaats uw handtekening onder het contract

Wanneer is een energiecontract rechtsgeldig? Eeen energiecontract verkrijgt pas rechtsgeldigheid als er een handtekening onder is gezet. De verwarring ontstaat meeestal wanneer de consument ervan uit gaat dat het een offerte betreft die ze moeten bevestigen. Ze denken dat de bedenktijd dan is om te valideren dat ze de offerte heben bekeken. Dat is dus echter niet zo. De realiteit is dat zodra u op een link of antwoordknop drukt, het een bevestiging is van de overeenkomst. Dit is onder andere aangehaald door het Consumentenprogramma Kassa nadat deze onderzoek gedaan hebben.

Bedenktijd van 14 dagen niet te onderschatten

Heeft u als klant duidelijk in een email aangegeven dat u akkoord gaat met de voorwaarden opgenomen in het contract? Dan is dit contract dus wel rechtsgeldig. Dat markeert ook de start van de bedenktijd. Deze omstrijkt dus een vaste periode van 14 dagen( staat in het contract opgenomen). Wel kan de ACM niet aangeven hoeveel mensen zo een contract hebben afgesloten. Het advies van de ACM is om bij het kiezen van een andere energieleverancier zelf online informatie te halen. U kunt zelf energie vergelijken en de overstap wagen wanneer u zich daarbij comfortabel genoeg voelt. Het maakt niet uit welke energievergelijkingssite u daarbij kiest, het gaat erom dat u de beste energiedeal op basis van uw situatie kiest.

Kies pas na een gedegen energievergelijking

Op internet zult u veel vergelijkingssites tegenkomen. Allemaal hebben van die superscherpe energie aanbiedingen. U zult dus op basis van uw situatie een energievergelijking kunnen doen en dan de beste deal kiezen. U heeft nodig: uw postcode +huisnummer en het verbruik voor stroom & gas( af te lezen op de laatste jaarafrekening). De eerste de beste deal hoeft niet de juiste voor u te zijn. Vergelijk zoveel als mogelijk energie op internet. Bekijk zoveel als mogelijk de verschillende sites. DE energievergelijkers zullen u helpen om op basis van voorkeuren het meest geschikte energiecontract te ontdekken.

EnergieVeiling.com, voor Maximaal besparen

 

5/10 - (1 stemmen)