Greenchoice koopt aandelen Qurrent over van stichting DOEN

Qurrent wordt  overgenomen door een andere groene stroomleverancier. Greenchoice is de partij die dat heeft aangegeven. Beide energieleveranciers hebben als basis Rotterdam en leveren aan ruim 500.000 klanten energie. Greenchoice heeft opgeteld wel ongeveer vier maal zoveel klanten als Qurrent en hoopt dus met deze overname Qurrent naar een hoger niveau te tillen. Qurrent is ook bekend vanwege het partnerschap met voetbalclub Feyenoord van wie ze shirtsponsor zijn. 

Overname zal nog niet fysiek merkbaar zijn

Vooralsnog blijft de naam Qurrent nog op de shirts van de Rotterdamse club Feyenoord zichtbaar. Wel ligt het verzoek tot overname reeds op het bord van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) ter goedkeuring. Van de kant van de bedrijven, met name de ondernemingsraden, is er wel al goedkeuring gegeven voor de totale overname. Het is de bedoeling dat Greenchoice 100% van de aandelen in handen van de stichting DOEN (fonds van de Goede Doelen Loterijen) overneemt. Op papier staan zij nú nog achter de activiteiten van Qurrent.

Energietransitie door bundeling mogelijk sneller

Zowel Greenchoice als Qurrent hebben veel ambitie om duurzame energie naar een ander niveau te tillen. Het is bijvoorbeeld de missie van Greenchoice om de energietransitie in Nederland goed aan te pakken en te versnellen. Met de overname van Qurrent kunnen zij dan gaan doen aan schaalvergroting. Dit zal zorgen voor een beter bereik naar de consument toe en ook nog eens extra slagkracht. De twee energieleveranciers bezitten samen meer dan voldoende kennis en ervaring om de energietransitie een flinke ‘boost’ te bezorgen. Men zal met name de lokale opwek- en besparingsprojecten nog sneller kunnen oppakken.

Nar zeggen van Greenchoice moet de overname per 1 oktober 2018 gerealiseerd zijn. Het is nu reeds duidelijk dat beide bedrijven zullen blijven investeren in groen energieprojecten. Grijze energie moet verbannen worden uit Rotterdam en daar gaan zij zich gebundeld sterk voor maken. Men heeft tot op dit moment geen bedragen genoemd die gekoppeld zijn aan deze deal.

Qurrent niet opgericht met winstoogmerk

Het gebruik van groene stroom moest gestimuleerd worden. Met dat doel werd Qurrent in het jaar 200r opgericht door Igor Kuin. Er werd neit zwaar getild aan het halen van winsten. De onderneming werd toen in het jaar 2012 doorverkocht aan stichting DOEN. De stichting investeerde na de overname ruim 11,9 miljoen euro in het bedrijf. Vervolgens werd er in de loop der jaren nog eens een extra 7.2 miljoen euro ingestoken door stichting DOEN. Dit alles ter versterking van het doel om Nederland groener te maken.

Ook van de kant van stichting DOEN is er helemaal niets uitgelaten over het bedrag dat zal worden verkregen van de overname. Wel heeft de stichting aangegeven dat ze het verkregen bedrag zullen inzetten om ‘groene nieuwkomers’ die sociaal en bovenal creatief zijn te ondersteunen.

Blijven vergelijken om voordelig uit te komen

De overname zal zeker de consument ten goede komen. Het zal een nog beter uitgangspunt zijn om energie te vergelijken. De bundeling kan helpen om de kosten voor energie nog verder omlaag te drukken. EnergieVeiling.com zal u geregeld voorzien van informatie over energie aanbiedingen van Greenchoice, Qurrent en natuurlijk ook de andere energieleveranciers.

4/10 - (9 stemmen)