Het jaar 2018 kent toevoeging van 1,1 Gigawatt aan zonne-energie

Nederlandse zonne-energie heeft over 2018 een goed jaar gekend. Dit jaar wordt volgens Belangenvereniging Holland Solar zelfs het jaar van de ‘zonnewende’ genoemd. Meer capaciteit en betere randvoorwaarden zijn onder andere de drijfkrachten achter deze ‘boost’ van zonne-energie. 

Eerste halfjaar de basis gelegd voor succesvol jaar

De eerste 6 maanden van 2018 zijn zeer belangrijk geweest voor Nederland wat de installatie van zonnepanelen betreft. Er zijn ongeveer 2.3 miljoen nieuwe zonnepanelen geïnstaleerd net een totale capaciteit van 658 megawatt. In totaal werd er uiteindelijk dus 1.12 gigawatt aan capaciteit toegevoegd aan de productie. Over het jaar 2017 was het geheel aan toevoeging nog maar 853 megawatt.

Ook zorgde de zonne-energiesector in 2017 voor ongeveer 7.000 banen. Met de groei in gedachten zullen er de komende jaren nog veel meer voltijdbanen bijkomen. Gezien de opwaartse trend is dat zeker verwachtbaar.

Zonne-energie groei te verwachten

Nederland zal de komende jaren een aardige groei van zonne-energieprojecten kennen. De gemeente Groningen Alleen zal naar verluidt al 2.7 miljoen zonnepanelen in en rond de stad plaatsen. Allemaal ter opwekking van duurzame energie natuurlijk. Zo hebben verschillende bedrijven in planning om hun daken vol te leggen met zonnepanelen. Het gaat vaak om grote hoeveelheden in deze. Als voorbeeld mag genoemd worden Webwinkel Coolblue die ongeveer 90.000 vierkante meter aan dak heeft bedekt met panelen.  Ook een Brabantse vastgoedontwikkelaar heeft ruim 40.000 panelen geplaatst op daken van drie distributiecentra. Bedrijven die de overstap willen maken naar het gebruik van zonnepanelen zijn er verschillende subsidies beschikbaar gesteld.

Het klimaatakkoord zal zorgen voor veek exposure naar het opwekken van schone energie. Zonne-energie en zonnewarmte zullen in deze situatie een grote rol kunnen spelen.

Financieel voordeel te halen

Zonnepanelen brengen voor diverse sectoren voordelen met zich mee. Ook de financiële instellingen zien mogelijkheden om winst te maken. Zelfs een gote bank als de ABN Amro ziet het best wel zitten met de opmars van zonne-energie. Het buitenland zelfs participeert door te investeren in bedrijven die zonnepanelen leasen aan belanghebbenden.

Zonnepanelen op zee

De zonnepanelen op daken en in zonneparken zijn inmiddels een bekend beeld in Nederland. Echter zijn er ook zonnepanelen die op zee geplaatst worden(drijvende zonneparken). Er wordt door deze drijvende zonneparken wereldwijd 1.1 gigawatt aan energie opgewekt. Den Helder en op de Maasvlakte vinden de testen plaats voor drijvende panelen. Daarnaast is er in de gemeente Lingewaard een drijvend park zonnepark actief. Nederland neemt dus steeds een promintere rol aan bij de productie van zonne-energie gezien de ontwikkelingen.

EnergieVeiling.com, voor Maximaal besparen

4.6/10 - (9 stemmen)