Kosten Offshore windenergie verlagen door pilot met drijvend fundament

Steeds komt er weer een innovatieve oplossing die resulteert in verlaging van kosten. Dit keer zal men dat dus proberen bij offshore windenergie. Shell heeft samen met innogy & ook Stiesdal Offshore Technologies A/S (SOT) een overeenkomst getekend voor het Noorse pilotproject  genaamd TetraSpar. Wat houdt dit pilotproject precies in? In elk geval is het technologie op een heel ander niveau, het is zelfs baanbrekend te noemen in deze. 

Drijvende fundering voor offshore windenergie, is het mogelijk?

Het pilotproject van het Noorse TetraSpar houdt in dat men gebruik zal maken van een drijvende fundering onder de windturbines. Het belangrijke dat ter sprake komt is in welke mate men met floating wind kan bijdragen aan het minimaliseren van van de kosten van offshore windenergie. Dat zal al snel aan het licht komen, want de TetraSpar wordt in 2019 in gebruik genomen.

Hoe werkt het TetraSpar pilotproject?

TetraSpar kan omschreven worden als te zijn een 3,6 MW Siemens Gamesa Renewable Energy (SGRE) gestuwde offshore windturbine. Op ongeveer 10 km verwijderd van de kust in de buurt van Stavanger ( Noorwegen) zal men een fundering plaatsen op 200 meter diepte. Het gedeelte welke drijvende gehouden zal worden bestaat uit een buisvormige stalen stellage met een hangende kiel. Deze wordt tenslotte met drie ankerlijnen vastgeklnonken aan de zeebodem. Ook hier vindt de aansluiting plaats op het elektriciteitsnet. Dit pilotproject zal bewijzen als het voordeliger is of niet qua opzetkosten van offshore windenergieplatformen. In geval van success zal men dus in de toekomst gan werken aan het verder perfectioneren van dit fundament.

EnergieVeiling.com, voor Maximaal besparen

5/10 - (1 stemmen)