Megabatterij Greenchoice geplaatst bij windmolenpark Hartelkanaal

Greenchoice plaatst bij windmolenp[ark Hartelkanaal in Zuid-Holland een megabatterij. Deze zal de functie hebben om de overtollig opgewekte ‘groene’ energie op te slaan voor later gebruik. Het doel van Greenchoice is om met het opzetten van de megabatterij verspilling van windenergie tegen te gaan. Daarnaast wortdt er ook een bijdrage geleverd aan een stabiel en duurzaam energiesysteem binnen Nederland. 

Waaruit bestaat de batterij? De megabatterij bestaat uit zes opslageenheden die elk de grootte hebben van een zeecontainer. Deze kunnen samen 10 megawattuur (MWh) aan windenergie ( duurzame energie) opslaan. Greenchoice heeft hiermee de grootste batterijopslag bij een windmolenpark in Nederland opgezet. 

Duurzame energie productie Nederland groeit gestadig

Nederland boekt vooruitgang als het gaat om het opwekken van duurzame energie. De productie groeit gestadig. Echter moet er op ieder moment van de dag de vraag en het aanbod in evenwicht gehouden worden. Er is dus een stukje flexibiliteit nodig om een goede balans te vinden. In dat geval zal de megabatterij aan het Hartelkanaal zeker voldoen. Tijdens extra winderige tijden zal de batterij het overtollige stroom dus opslaan en bij tekorten zal de megabatterij dan aangesproken worden om te leveren.

Verspilling windenergie tegengaan met opslag

Het productieveld aan het Hartelkanaal bestaat uit 8 windmolens. De gemiddelde productie van deze windmolens is op jaarbasis ongeveer 68 GWh aan groene stroom. Tijdens de winderige periodes is er veel aanbod. Als er echter weinig vraag is vanuit de gemeenschap worden de windmolens vaker uit de wind gedraaid. Daar vindt er dan verlies plaats van kostbare duurzame stroom. De turbines hoeven met de komst van de megabatterij niet uit productie gehaald te worden. Als de vraag daartoe is kan de megabatterij dan leveren aan het energienet. Tenslotte gaat de batterij ook nog diensten leveren op het energienetwerk. De batterij zal bijvoorbeeld ook de 50hz frequentie op het energienetwerk ondersteunen.  Zo een groot project komt natuurlijk niet zonder financiering van de grond. De Tridos Bank is bereid gevonden om de financiering van het project op zich te nemen.

5/10 - (1 stemmen)