Nederlands grootste drijvende zonnepark te Gelderland

Gemeente Lingewaard in de persoon van Marianne Schuurmans en gedeputeerde Peter Drenth namens provincie Gelderland  openden afgelopen vrijdag 31 augustus een zonnepark in Nederland. En niet zomaar een zonnepark, maar het grootste drijvende zonnepark in Nederland per vrijdag. De locatie van dit zonnepark is het gietwaterbassin gelegen in het tuinbouwgebied Next Garden. Dit tuinbouwgebied is eigendom van Coöperatie Lingewaard Energie. Wat voor toegevoegde waarde brengt dit zonnepark? Er komt met de opening van dit zonnepark genoeg duurzame energie vrij om ongeveer 600 huishoudens te voorzien. Weer een stap dichterbij de doelen van de energietransitie vann Nederland dus.

Drijvende zonnepark een ware inspiratie

Het zonnepark te Gelderland bestrijkt een oppervlak van 1,6 hectare en behuisd 6150 zonnepanelen. Dat is voor Europa zelfs een unicum. Dit zonnepark is namelijk niet alléén het grootste drijvende zonnepark van Nederland(vaste land), maar ook van Europa. Slechts Engeland heeft een groter zonnepark bestaande uit 23.000 zonnepanelen. Wat verwacht men aan stroomproductie van het zonnepark? Naar verwachting zal het zonnepark in Lingewaard ongeveer 1,75 miljoen kilowattuur aan duurzame stroom opwekken. Met deze opwekcapaciteit zullen dus ruim 600 huishoudens van ‘groene’ stroom voorzien worden.

Combinatie tuinieren en energie opwekken werkt!

Next Garden is een organisatie van tuinders die gewassen teelt in Gelderland ( voorheen Bergerden). Het water in het gietwaterbassin wordt gebruikt om de gewassen van water te voorzien. De tuinders werden in 2014 door de Coöperatie Lingewaard benaderd met het idee om drijvende zonnepanelen op het bassin te plaatsen. Next Garden zag het plan wel zitten en is dus dan ook akkoord gegaan met de samenwerking. Het oppervlak van het gietwaterbassin is ongeveer 3,25 ha en dus ruim genoeg voor de opzet van het drijvende zonneparkproject. Uiteindelijk heeft men ongeveer 1,6 hectare gebruikt om het drijvende zonnepark te realiseren. Dit zonnepark heeft natuurlijk voor beide partijen een win-winsituatie tot stand gebracht. Zowel de tuinders als de energiecoöperatie halen profijt uit de situatie en het project mag nu al een heel groot succes genoemd worden. Dit soort van projecten helpen de energietransitie nog sneller op weg naar realisatie.

EnergieVeiling.com, voor Maximaal besparen

4.3/10 - (7 stemmen)