Oudere woningen kunnen moeilijk warmtepomp aansluiten

Wilt u een paar wijzigingen aanbrengen aan uw oude woning? Bijvoorbeeld uw cv-ketel vervangen door een warmtepomp? Heel goede voornemens om te moderniseren, maar dat kan toch een paar problemen met zich meebrengen. Verschillende installateurs hebben hun beklag gedaan bij de Telegraaf over de problemen die ze in het veld ervaren. Darnaast heeft ook de Consumentbond ook haar bezorgdheid geuit vanwege de binnenkomende klachten. Een lastig vraagstuk dus.

Verbod gasgestookte cv-ketels vanaf 2021

Het wordt vanaf 2021 waarschijnlijk niet mogelijk om gasgestookte cv-ketels nog aan te sluiten in uw woning. Dit voorstel ligt op dit moment op de tafel ter bespreking. De onderhandelingen lopen nog over het nieuwe Klimaatakkoord en er is dus nog geen uitsluitsel gegeven.

Optie overstap naar stadsverwarming over een warmtepomp op tafel

Om de klimaatdoelstellingen te halen probeert men de overstap naar stadverwarming of een warmtepomp af te dwingen door gasgestookte cv-ketels te gaan verbieden. Hoe werkt de warmtepomp? De warmtepomp werkt volgens het principe van een omgekeerde koelkast. Er wordt warmte uit de bodem of de lucht gehaald zonder het gebruik van gas. Dit werkt veel beter in het voordeel van het milieu. Deze bron is een natuurlijke bron en dat brengt met zich mee dat er veel minder gas geboord hoeft te worden als het goed uitpakt. Op papier is dit een heel goed uitgaanspunt, maar in de praktijk brengt het wat problemen met zich mee. De plaatsing in oudere huizen is ietwat uitdagend.

Plaatsen warmtepomp ook uitdagend

Op dit moment wordt een ieder aangemoedigd om over te stappen naar de warmtepomp. Echter is het bij lange na niet niet zo simpel. Bij het plaatsen in oudere huizen kan het uitdagend zijn. Warmtepompen zijn nú nog veel duurder in installatie dan cv-ketels. Daarnaast zijn ze ook nog omvangrijk en zorgen voor een beetje extra geluid. Alvorens over te stappen naar het gebruik van de warmtepomp, moet u ook ervoor zorgen dat het huis goed geïsoleerd is. Zit de isolatie niet goed? Dan is de kans zeer groot dat het gewenste rendement van de warmtepomp niet wordt gehaald. Oudere woningen zijn in dit geval zeker niet gesschikt voor de installatie van de warmtepomp.

VEH informeert de samenleving

In gesprekken met de kranten geeft de VEH( Vereniging Eigen Huis) aan de klachten te herkennen. De problemen worden geregistreerd en gedeeld met belanghebbenden. De VEH staat achter het gebruik van een warmtepomp als sluitstuk in een woning. De basis blijft echter een goede isolatie van het huis.

Ontwikkeling van de warmtepomp komt op gang

In de nabije toekomst zullen we zeker verbeterde versies van de warmtepomp kunnen aanschaffen. De warmtepomp gaat door snelle ontwikkelingen heen en wordt steeds beter. Men geeft ook aan dat de warmtepompen in prijs zullen gaan afnemen naarmate de nieuwere modellen op de markt komen. Hoopgevend ziet de toekomst van de warmtepomp er dus wel uit!

Nederland nog in de ban van de cv-ketel

In Nederland hebben nog ongeveer zo’n 90 procent van alle gebouwen/woningen nog een cv-ketel. De overstap naar de warmtepomp kan door verscheidene redenen vertraaggd raken. Er is bijvoorbeeld een tekort in de installatiebranche aan personeel die goed en adequaat warmtepompen kunnen plaatsen. Dit vereist namelijk een beetje tijd. In vergelijking tot het plaatsen van een cv-ketel is het een stuk ingewikkelder. De aankomende jaren worden dus zeker spannend als blijkt dat de warmtepomp een prominentere rol inneemt.

Besparen door energie te vergelijken

Heeft u de afgelopen periode te veel betaalt voor energie? Wilt u gaan besparen? Vergelijk dan energie en stap over naar een andere energieleverancier. De energievergelijker stelt u in staat om op een simpele manier te berekenen welke aanbieder u het voordeligst kan voorzien. U voert in uw gegevens in en de goedkoopste energieleverancier verschijnt bovenaan. Stap over, want het duurt slechts enkele minuten. Bespaar tot wel €400,- op jaarbasis.

EnergieVeiling.com, voor Maximaal besparen

 

4.4/10 - (8 stemmen)