Overheidsheffingen energie gaan in 2019 toch weer omhoog

De kogel is door de kerk. In 2019 worden de overheidsheffingen voor energie omhoog getrokken. Er is eerder reeds melding gemaakt van deze maatregelen door de media. Wat zal men moeten betalen? Waarom is het nodig dat de overheid meer heffingen eist van de consument? Welk effecten zullen deze verhogingen hebben op de huishoudens? Allemaal vragen die de consument dus bezig houden. 

Overheidsheffingen worden duurder, maar is het terecht?

De overhiedsheffingen worden het aankomend jaar verhoogd. Dat bekent dan ook weeer een tegenslag voor de consument. Hoe en waarop kunnen ze nu dan nog besparen? De energierekening van haast elk huishouden zal een flinke stijging doormaken. Men heeft laten doorschemeren dat een gezin gemiddeld € 150,- meer zal moeten betalen op jaarbasis. Maakt men een berekening voor kosten op maandbasis, dan komt het uit op meer dan € 10,- per maand.

Opslag Duurzame energie stijgt

Er zal geïnvesteerd moeten worden in duurzame energieprojecten en het geld moet ergens vandaan gehaald worden. Men heeft dus voor gekozen om de heffing ODE ( Opslag Duurzame Energie) te verhogen. De overheid staat achter de verhoging van gemiddeld € 70,-. Er is aangegeven dat met de verhoging van de ODE de overheid de voortgang van investeringen in duurzame energie kan garanderen. Echter zal de consument het vleeuwendeel betalen van de investeringen. het is zwaar, maar het moet!

Energiebelasting helaas ook omhoog

Er zal meer belasting op gas betaalt worden. Om te compenseren gaat men de belasting op stroom omlaag trekken. Dit alles wordt men een bepaalde bedoeling gedaan. Gasloos wonen moet namelijk gestimuleerd worden. Door de belasting op gas op te trekken gaan huishoudens dus uitkijken naar alternatieven om niet langer zoveel te betalen. De belasting op gas zal per huishouden gemiddeld ongeveer € 20,- EXTRA bedragen op jaarbasis.

Heffingskorting wordt verlaagd

Huishoudens krijgen ook een verlaagde  heffingskorting. Deze heffingskorting wordt toegekend aan elk huishouden. Stroom en gas zijn eerste levensbehoeften die deze heffingskorting onder andere draagt. De heffingskorting wordt in 2019 dus minder. Per huishouden bedraagt dat nu nog € 373,33. Voor 2019 zal deze verlaagd worden naar € 310,97. Op jaarbasis komt dat neer op ongeveer € 60,-.

Energieleverancier int de overheidsheffingen

Uw energieleverancier int de betalingen die u doet voor de overheidsheffingen. Dat wilt niet zeggen dat het hun ten goede komt. Ze moeten het volgens de wet direct weer afdragen aan de overheid. Nederland mag zich dus klaarmaken om een verhoogde energierekening te betalen. U zult het bedrag zien op uw energiefactuur, maar dat wordt terstond weer afgedragen. Er is geen enige invloed van uw energieleverancier in deze.

Is besparen op uw energierekening nog mogelijk?

In dit geval bent u belastingplichtig. Er is dus helaas geen uitweg in deze. Hoe gaat u deze extra uitgave opvangen? U gaat dus een stukje creativiteit aan de dag moeten leggen om het op te vangen. Door bijvoorbeeld geregeld van energieleverancier over te stappen doet u al veel. Hier kunt u al flink besparen. Nieuwe klanten krijgen haast bij elke overstap een welkomstkorting aangeboden. Daar moet u dus zeker van profiteren, het is uw recht. Maak dus per direct een aanvang met het vergelijken van energie. Zo heeft u alvast een hoogte van wat u kunt besparen. De postcode + het huisnummer en het verbruik kunt u bij voorkeur invoeren. De rekenmachine op de website van EnergieVeiling.com toont u dan op basis van het ingevoerde welke energieleverancier het voordeligste is voor u. De goedkoopste( voordeligste) energieleverancier staat altijd bovenaan de lijst die u krijgt.

Wacht niet langer en hoop niet op al teveel steun van de overheid. Voor verandering hebben ze geld nodig. Als consument moet u kiezen voor hetgeen dat werkt in uw voordeel. Is het de overstap ondernemen elk jaar? Dan is dat het!