Rotterdam mag krachtigste windturbine ter wereld uittesten

De haven van Rotterdam zal de komende maanden een beetje extra bedrijvigheid hebben. Er zal namelijk een windturbine met een capaciteit van 12 megawatt geplaatst worden. Dit wordt meteen de krachtigste windturbine ter wereld en zal de Haliade -X 12 MW genoemd worden. De bouwer van dit gevaarte is General Electric (GE). Rotterdam zal gedurende de komende vijf jaar ‘gastheer’ zijn van deze windturbine.

Capaciteit van de Haliade-X 12 MW

Deze windturbine zal van het grootste en krachtigste soort zijn welke tot nog toe is gebouwd. Het zal een capaciteit van ongeveer 12 megawatt ‘groene’ energie hebben. Dit vermogen zal goed zijn om volgens GE ongeveer 16.000 huishoudens te voorzien van duurzame energie. Dat zal zeker een steun betekenen voor de energietransitie.

Rotterdams haven als testlocatie

De komende vijf jaar zal de Rotterdamse haven dienen als testlocatie van de windmolen. Na de testperiode zal de windturbine er nog zeker vijftien jaar blijven draaien. GE geeft aan dat één windturbine jaarlijks ongeveer 67 gigawattuur aan duurzame energie kan opwekken. Dit type is speciaal ontwikkelt voor offshore windparken. Echter  wordt het in Rotterdam op de kust geïnstalleeerd om getest te worden. GE wil in 20121 alle benodigde vergunningen rond hebben om zodoende pver te gaan tot de verkoop van de windturbine.

Specs van de windturbine

De windturbine is absoluut niet klein. Het zal zal een hoogte hebben van 260 meter en de turbinebladen zullen een lengte hebben van 107 meter. Fabrieken in Frankrijk en Spanje zullen de onderdelen voor de bouw van de Haliade-X aanleveren. Het vervoer van de onderdelen naar Rotterdam per schip geschieden. De capaciteit van 12 megawatt zal deze windturbine een 45 procent energiewinst geven ten opzichte van de momenteel beschikbare offshore turbines.

Rotterdamse haven bouwt reputatie op

Dat de Rotterdamse haven als testloactie wordt gebruikt voor de krachtigste offshore windturbine zal zeker niet ongemerkt gaan. Dit betekent ondere andere dat het vertrouwen er dus zeker in zit. GE Reneweble Energy en SIF hebben de potentie van de Rotterdamse haven gezien en er meteen gebruik van gemaakt om deze revolutionaire windmolen te launchen. De haven wordt gezien als een aantrekkelijke partner voor de offshore industrie en kan zelfs een drijvende kracht achter de energietransitie gezien worden volgens ingewijden.

Noordzee vestigingsplaats windparken

Het Nederlands deel van de Noordzee zal de komende jaren een vestigingsplaats zijn voor een aantal windparken. Zo worden bijvoorbeeld  de windparken Hollandse Kust Noord en Zuid gerealiseerd voor de kust van Noord-en Zuid-Holland. Ook wordt er een groot offshore park nabij Borssele opgezet. Dat staat nabij Zeeland. Dat zijn er dus alvast drie bestaande projecten die lopen. Het kabinet denkt echter nog niet aan stoppen. Volgens planning moeten er nog tenminste drie windparken op zee gerealiseerd worden.

Energietransitie schept mogelijkheden

De energietransitie zal veel kansen doen ontstaan. Innovatieve oplossingen zullen zeker een weg vinden naar de voorgrond. De groei is duidelijk te merken bij windenergie. De ontwikkelingen die de windturbines doormaken zijn zeer goed te noemen. Men ontwikkelt steeds krachtigere turbines die meer energie kunnen opwekken. Meer energie betekent dat steeds meer Nederlanders kunnen overstappen naar het gebruik van duurzame energie. De energietransitie kan dus pas een succes worden genoemd als alle actoren pro actief blijven werken.

EnergieVeiling.com, voor Maximaal besparen

4.7/10 - (13 stemmen)