Rotterdamse Rijnhaven krijgt drijvend zonnepark

Er komt in de nabije toekomst een heus drijvend zonnepark in de Rotterdamse Rijnhaven. Dit zonnepark zal ruim 3.000 zonnepanelen tellen en moet tegen eind van 2019 operationeel zijn. 

De opmars van duurzame energie is niet meer te stuiten en Zonne-energie heeft daar ook een wezenlijke bijdrage in. Het valt dan goed te begrijpen dat men steeds meer ruimte aan het zoeken is om duurzame energie op te wekken in de stad. Men zal dan ook niet wijken voor nieuwe ideeën , zoals ruimtes opzoeken als water. De wethouder duurzaamheid en energietransitie, Arno Bonte, geeft de mate van creativiteit zelfs aan waarmee er gewerkt zal worden. 

Duurzame energie in Rotterdam

Rotterdam zit volledig in de ban van Duurzame energie. Vandaar dat men plannen heeft om de komende jaren zich ten volle in te zetten voor de bloei hiervan. Het zonnepark zal verrijzen in de Rijnhaven en moet in totaal 3.770 zonnepanelen tellen, die voor 285 huishoudens energie gaan leveren bij volle operationaliteit. En voor de nabije toekomst heeft men nog meer op schema. Zo heeft men een target gesteld om tegen 2025 met turbines 370 megawatt aan windvermogen op te wekken. Met het gebruik van deze turbines zullen ongeveer 240.000 woningen voorzien kunnen worden van ‘groene stroom’.

Drijvende zonneparken, voordelig of niet?

Zijn drijvende zonneparken voordeliger dan panelen op daken of niet? Dat zal ter discussie gelegd moeten worden, maar er zijn wel een paar zaken die het voordeel van drijvende panelen versterken. Voor drijvende zonnepanelen hoeft er natuurlijk geen grond voor vrijgemaakt worden. Daarnaast zijn de kosten voor de opzet bijna evenredig aan dat van de zonnepanelen op daken. Aan de andere kant geeft de Wereldbank wel aan dat de beginkosten voor drijvende parken hoger liggen. Echter worden deze wel gladgestreken met een hogere energie-opbrengst. Ook hebben de zonnepanelen die in het water liggen een ander voordelen. Ze worden namelijk koeler gehouden dan de normale panelen omdat ze in het water liggen en kunnen zo meer energie opwekken. En tot slot maakt de weerkaatsing van het zonlicht op het water ook dat er een hogere opbrengst wordt genoteerd.

Zonneparken op water komen steeds meer aandrijven

Men heeft plannen om op meerdere plekken in Rotterdam drijvende zonnepanelen te plaatsen. Naast de nog te bouwen zonnepark te Rijnhaven is men nu reeds bezig te testen op de Maasvlakte. Deze drijvende panelen worden in een depot voor baggerspecie getest.

Ook de Gelderse gemeente Lingewaard heeft een drijvend zonnepark van ongeveer 6.150 panelen. Dit zonnepark werd gebouwd na een initiatief van burgers die ook zelf mee betaalden voor de bouw. Circa 600 huishoudens worden door dit zonnepark voorzien van groene stroom. Amsterdam wilt zeker niet achter lopen op Rotterdam en men heeft daar dus ook plannen om een drijvend zonnepark op te zetten.

Eerste zonnepark op zee straks drijvende

Ook in de Noordzee zal men in de toekomst een drijvend zonnepark zien. Dit zal gerealiseerd worden door de Leidse start-up Oceans of Energy die hiermee voor een wereldwijde primeur. Echter moet men rekening mee houden dat de omstandigheden op zee anders zijn dan op de binnenwateren. Het kan tal van uitdagingen met zich meebrengen.

5/10 - (2 stemmen)