Start gemaakt met aanleg Solar Highways

Afgelopen donderdag,13 september 2018 is er een begin gemaakt met het inhanegen en monteren van de eerste geluidswerende zonnepanelen. De Solar Highways zijn nu geen plannen meer, maar zijn binnenkort een feit. De vorm van het innovatieve zonnegeluidsscherm begint al van de grond te komen. het ligt in de planning om rond medio oktober alle 136 stuks zonnepanelen van 6×2 m per stuk gemonteerd te hebben. In zijn volledigheid moeten ze een 400 m lange zonnegeluidsscherm aan de oostzijde van de A50 snelweg in Uden vormen.

Werkzaamheden moeten vlot doorlopen tot en met oktober

Met de start in september en het finaliseren ergens medio oktober heeft men het traject uitgezet om de overige geluidswerende zonnepanelen te plaasten. Daarna zal men in november de focus leggen op het plaatsen van het kabelwerk en ook de afronding van de elektrische installatie. Gelijk daarna start men met de testfase. Wat de oplevering(ingebruikname ) en eerste afzet van energie door Solar Highways heeft men ergens in december 2018 op het oog.

Na de start in december zal men over een periode van 18 maanden meten wat de energieopbrenst van het zonnegeluidscherm is. Solar Energy Application Centre(  SEAC) zal daarvoor zorgen. Ook zullen diverse proefvakken worden ingericht voor de zogenoemde schoonmaakregimes. Men zal de cijfers gebruiken om in de toekomst bijvoorbeeld goed in te kunnen schatten wat de onderhoudsbehoefte inhoudt. Ook zal men uit kunnen halen wat de energieprestaties en financiële opbrensten van deze zonnegeluidsschermen zal zijn. Meten is weten.

Innovatie door samenwerken naar ander niveau gebracht

Solar Highways staat een mooie toekomst te wachten. De Rijkwaterstraat en projectpartners ECN, TNO, SEAC en de gemeente Uden hebben het initiatief genomen om dit innoavtief en duurzaam project te starten. De opzet is dat men een geluidscherm plaatst met tweezijdige zonnepanelen(bi-faciale zonnepanelen) op deze schaal. In Nederland is nog geen project als deze opgezet. Het is een proefproject welke is opgezet door de inspanningen van LIFE+financiering van de EU. De bouw en uitvoering wordt gedaan door Heijmans.