Stofzuigers niet meer verplicht energielabels te tonen

Per 18 januari 2019is het niet meer verplicht bij wet om een energielabel op een stofzuiger te voeren. Het merk Dyson heeft namelijk voordeel gehaald uit een zaak welke werd behandeld door het Europees Hof van Justitie. Als gevolg van de uitspraak hoeven energielabels niet meer geplaatst te worden op stofzuigers. Webwinkels zullen dus moeten werken aan het verwijderen van de aangebrachte energielabels op stofzuigers. Dit zal binnen afzienbare tijd moeten geschieden.

Wat is een energielabel?

Een energielabel is een document welke wordt meegeleverd bij de verkoop van elektrische apparaten, lampen, gebouwen  en ook auto’s. Dit label wordt opgesteld volgens verschillende Europese maatstaven. Op dit label kunt onder andere aflezen hoe milieuzuinig en/of energiebesparend een product is. Ook wordt er informatie geplaatst over de zuinigheid. De fabrikanten plaatsen doorgaans ook informatie over de gebruikte materialen en de ‘performance’ van het product erbij.

Nederland heeft dit per Besluit van 25 februari 2012 ook laten toepassen voor energiegerelateerde producten. De producten worden in Energieklasse opgedeeld in de schalen A tot G. Hoe lager de waarde is aangegeven, des te zuiniger het product is. Donkergroen is A(zuinigst) en rood is G(minder zuinig).

Europese wetgeving teniet verklaard

De Europese wetgeving (Verordening 665/2013) waarbij leveranciers en handelaren van stofzuigers moesten zorgen voor energielabels is teniet verklaard. Vanaf 1 september 2014 moesten handelaren van stofzuigers namelijk energielabels met specifieke informatie laten plaatsen. Ook moest elke stofzuiger voorzien zijn van een productkaart met bijgaande informatie. En tot slot moesten er ook de energie -efficiëntieklasse worden vermeld in advertenties en ander technisch promotiemateriaal.

Met deze uitspraak is het dus niet meer verplicht om de informatie te laten plaatsen op de stofzuigers. Webwinkels en alle andere verkopers van deze producten moeten zich nu ook aanpassen naar de gewijzigde voorwaarden.

EnergieVeiling.com, voor Maximaal besparen

2/10 - (4 stemmen)