Transporttarieven RENDO fors verlaagt vanaf 2019

Klanten in Drenthe en Overijsel die via RENDO zijn aangesloten op het net zullen binnenkort minder betalen. De daling in de kosten heeft te maken met het feit dat de precariokosten vanaf 2019 weg komen te vallen. Om een voorbeeld te geven: een bij RENDO aangesloten consument zal over zijn gasaansluiting ongeveer 7,5 procent minder aan netwerkkosten  betalen in 2019 ten opzichte van 2018.

Daarnaast zal de gemiddelde consument ook op een elektriciteitsaansluiting via RENDO ongeveer 2,9 procent minder aan netwerkkosten betalen in 2019 ten op zichte van 2018. Opgeteld betaalt een gemiddelde consument van RENDO met beide aansluitingen ongeveer 5,0 procent minder op netwerkkosten. RENDO rekent hiermede de laagste netwerkkosten van geheel Nederland door met deze verlaging.

Autoriteit Consument & Markt stelt maximum tarieven vast

De netbeheerders krijgen allemaal van de Autoriteit Consument & Markt een maximum aan tarieven waaraan ze zich moeten houden. Ook RENDO heeft dus van de ACM de maximum tarieven opgelegd gekregen. Hoe komt de ACM aan de maximum tarieven? De ACM gebruikt een bepaalde formule om deze maximum tarieven te berekenen. Er wordt van de toegestane inkomsten die een netbeheerder maximaal mag maken uit gegaan. Men gebruikt historische kosten als leidraad voor de toegestane inkomsten. Daarnaast gebruikt men ook de afschrijvings-en vermogenskosten van afgekochte precario onder andere als onderdeel van de historische kosten van RENDO (relevante kosten).

Precariokosten vallen per 1 januari 2019 weg

Met ingang van gisteren komen de precariokosten voor RENDO consumenten volledig weg te vallen. RENDO heeft geen vergoeding meer nodig die bovengenoemde kosten moeten dekken. RENDO heeft  vanwege de reguleringsmethode de kans om tot en met 2021 een vergoeding voor te plaatsen in haar toegestane inkomsten. De ACM zal daar wel in de jaren 20121 t/m 2023 wel correctie op plegen om het glad te trekken. Echter wenst RENDO een andere weg op te gaan.

Vanaf nu willen ze dat haar klanten mogen profiteren van lagere kosten. En om dit natuurlijk in goede banen te leiden is er dus afgestemd met de ACM. Er is ook een andere voordeel bij komen kijken na deze handeling. Tariefschommelingen kunnen namelijk in de toekomst zelfs voorkomen worden. RENDO heeft het besluit genomen om per 2019 te gaan voor het hanteren van lagere transpporttarieven dan het aanhouden van de maximum tarieven aangegeven door de ACM.

EnergieVeiling.com, voor Maximaal besparen

5/10 - (1 stemmen)