Twente krijgt binnen niet al te lange tijd groot zonnepark

Het startsein voor de bouw van het Twence zonnepark Boeldershoek-West is gegeven. Het bouwbord werd onthult door de heren Peter van den Groenendaal van Solarcentury en Marc Kapteijn van Twence. Dit markeert de start van een veelbelovend project voor de provincie Twente en ook de verdere decentralisatie van de verduurzaming.

Twentse zonnepark steun in de rug voor verduurzamingsproces

Dit zonnepark zal na afronding het grootste zonnepark zijn in Twente. Met een omvang van 20 hectare welke gelijk is aan ongeveer 32 voetbalvelden zal men dus duizenden huishoudens kunnen voorzien van groene stroom. Er is aangegeven dat het park het elektricteitsverbruik van ongeveer 4.500 huishoudens zal kunnen dekken. Die garantie hebben de projectontwikkelaars gegeven. Het zonnepark zal ongeveer 61.000 zonnepanelen huisvesten die naar verluidt 17,5 MWp aan vermogen zal produceren. De extra capaciteit aan groene energie  zal per september 2018 geleverd kunnen worden aan het net. Dat betekent dat vanuit Twente er een aandeel aan duurzame energie beschikbaar komt. De bouw en het onderhoud van het  Twence zonnepark ligt in handen van Solarcentury uit Helmond.

Zonnepark Twence is een voortzetting van de gestelde route naar zonne-energie opwekken

Het opzetten van dit zonnepark is niet de eeerste stap die gezet is op het gebied van duurzame energie. Er is reeds eerder een zonnepark in gebruik genoemen en wel het zonnepark Tienbunderweg. Dit zonnepark levert elektriciteit om ongeveer 1.000 woningen te voorzien van duurzame energie. Daarnaasty heeft men ook in de planning om een zonnepark op te zetten op het voormalige stortplaats ’t Rikkerdink in Hof van Twente. Dat is onder andere één vanm de lang termijn plannen.

Het milieu rondom het zonnepark aantrekkelijk en groen houden

De locatie waar zonnepark Boeldershoek-West ligt is niet ver van het Twence -hoofdterrein gelegen. Het is net buiten de hekken gelegen en wel tussen de A35 en de Oude Hengelosedijk. Men heeft daarnaast ook plannen om het milieu rondom het park aan te pakken. Er zullen bomen en struiken aangeplant worden die de omgeving niet vreemd zijn. De op te zetten vegetatie moet insecten, vogels en kleine dieren aantrekken die dus het geheel compleet moet maken. Ook zal men schapen gebruiken om onder de panelen grasvrij te houden. Al met al een milieuvriendelijke benadering.

Het aandeel van duurzame energie neemt gestadig toe en dat is een goede ontwikkeling in Nederland. De klimaatsdoelen moeten gehaald worden en met dit soort van initiatieven zal het stukken beter gaan lopen.

4.5/10 - (1 stemmen)