Volle accu sneller mogelijk door aanpassing laadsnelheid

Er zullen in de toekomst steeds meer elektrische auto’s over de wegen te zien zijn. Dat zal helpen om het milieu te verbeteren. Echter komen er een paar uitdagingen met zich mee. Zo zal men onder andere moeten zorgen voor voldoende en adequate laadstations. Men zal onder andere erop moeten letten dat de laadstations zijn aangepast aan de beschikbare stroom op het energienet. Er zal een betere benutting zijn. Een heel groot deel van de volledig elektrische auto’s (86%) heeft meegedaan aan proeven waarbij ze veel meer energie hebben kunnen laden in dezelfde tijd. 

Versnelde  laadcapaciteit elektrische auto’s

Het opladen van elektrische auto’s is flink toegenomen. Om dit op te vangen heeft men variabel op te laden het stroomnet beter benut. In Amsterdam heeft men bijvoorbeeld honderd laadpunten laten voorzien van speciaal software. Deze software zorgt onder andere voor een verbeterde laadsnelheid van de aangesloten elektrische auto’s.

Hoe werkt dit systeem dan? Gedurende een groot deel van de dag werd er gezorgd voor een verhoogde snelheid van de auto’s. Tijdens de piekuren ( tussen 07.00 uur en 09.00 uur in de ochtend) en tussen 17.00 uur en 20.00 in de avond) werd er gezorgd voor het sneller laden van de auto’s.

Amsterdammers hebben het tot een gewoonte gemaakt om hun elektrisch voertuig te laden overdag of in de nachtelijke uren. In die periode is er meer dan voldoende stroomaanbod op het net beschikbaar om de accu’s sneller te laden. Dat loopt in elk geval sneller dan tijdens de andere uren. Door het verhoogd laadvermogen heeft ongeveer 86,5% kunnen profiteren. Meer laden gedurende de dezelfde tijd zal dus een cruciale verbeterpunt zijn voor elektrische autoeigenaren. Zo stijgt de gemiddelde laadsnelheid met 45% ( van 4,05 kW naar 5,86 kW). Maar ondanks deze verbetering is er bij een bepaald deel( ongeveer 13%) ook een mindere notering. De oorzaak daarvan kan een te korte laadsessie zijn tijdens de avondpiek.Een heel klein deel, ongeveer 0,5% heeft gedurende dezelfde periode evenveel energie opgeladen als gebruikelijk.

Slim laden zorgt voor verbeterde stroomnet

Door slim te laden wordt het gebruik van het bestaande net aanzienlijk verbeterd. Dit brengt uiteraard een paar voordelen met zich mee. Er is onder hoeft onder andere geen dure uitbreidingen in aansluitingen gedaan te worden of dure kabels aangeschaft te worden. Het aantal elektrische voertuigen groeit en het is dus zaak dat het netwerk flexibel is. Dit is onder andere een sleutel om een duurzame toekomst te waarborgen. Met een uitgebreid openbaar netwerk van circa 3000 laadpunten is Amsterdam een goede plek om studies te faciliteren die zullen leiden naar verbeteringen.

EnergieVeiling.com, voor Maximaal besparen

4.7/10 - (2 stemmen)