Wat is de goede keus: vaste of variabele energietarieven?

Het is altijd een moeilijke keus bij het afsluiten van een nieuw energiecontracten als het gaat om tarieven. Moet u kiezen voor de vaste of varaiabele energietarieven? Waar zit het voordeel? Ook zal u moeten kiezen uit bepaalde en onbepaalde looptijd. De keus valt doorgaans op bepaalde looptijd. Dit vanwege de voordelen. U krijgt hierbij bijvoorbeeld de vaste energietarieven. Meer uitleg daarover in dit artikel.

Tarieven van ‘vaste’ aard

Men spreekt van vaste tarieven wanneer deze niet veranderen gedurende de looptijd van het contract. Ze liggen dus simpel gezegd vast. dat neemt niet weg dat er iedere maand nieuwe energie aanbiedingen zijn. Er worden zo’n twaalf keer ieder jaar energietarieven veranderd. dat betekent dus dat het moment van afsluiten van het contract cruciaal is.

Tarieven van ‘variabele’ aard

Variabele tarieven geven niet de zekerheid die u heeft bij de vaste tarieven. De zogenoemde variabele tarieven veranderen namelijk twee keer per jaar. Deze data zijn 1 januari en per 1 juli. Dit in tegenstelling tot de vaste tarieven die gelijk blijven tijdens de looptijd. Tarieven kunnen natuurlijk dalen, maar vaker wordt er een verhoging doorgevoerd. Het is van belang voor u als vaste afnemer om te profiteren van een korting. Het voordeel zit daar voor de klant.

De keus. Vaste of variabele energietarieven ?

Er wordt overal het algemeen geadviseerd om te kiezen voor de vaste energiecontracten. Deze zijn over het algemeen het voordeligst en u krijgt bovendien vaker ook nog een aantrekkelijke welkomstkorting bij het afsluiten van een nieuw contract. Afhaneklijk van uw contractduur en energieleverancier krijgt u verscheidene extraatjes aangeboden. Om het voordeligst uit te komen geeft men aan dat u het beste een jaarcontract kiest vanwege de welkomstkorting. Bij een jaarcontract geniet u het maximale van de korting.

Jaarlijkse kosten berekenen

Met behulp van de energievergelijker op EnergieVeiling.com kunt u eenvoudig uw jaarlijkse kosten berekenen. U krijgt de mogelijkheid om zowel vaste- als variabele energietarieven te toetsen. Uw persoonlijk verbruik zal als leidraad dienen om te komen tot het ontdekken van de voordeligste energieleverancier voor u. Het vergelijkingssysteem zal u al gauw tonen welke energieleverancier de voordeligste is. Door te vergelijken via EnergieVeiling.com zal u geen verborgen kosten tegenkomen.

Vaste contracten en het verband met een Welkomstkorting

Alleen bij vaste contracten kunt u het voordeel van een welkomstkorting verwerven. De welkomstkorting kan komen in de vorm van een cashback actie of weleens een gratis cadeau. Feit is dat u dat wel krijgt. Energieleveranciers als NUON en Essent verrassen u bijvoorbeeld met een gratis cadeau bij een energiecontract. Voor overstappers kan dit een aangename lokaas zijn. U dient er wel rekening mee te houden dat u bij het opzeggen van het contract geen welkomstcadeau krijgt. Ook staat vaker in het contract verwerkt dat u bij contractbreuk de cashback of het welkomstcadeau terug dient te betalen.

Contractduur

Men geeft de voorkeur aan het sluiten van een jaarcontract, omdat die het voordeligst blijkt te zijn. Bij de keus van en vast of variabel energietarief zult u merken dat u alleen bij de vaste tarieven een contract met de duur van een jaar kunt afsluiten. Een variabel contract is immers iedere maand opzegbaar. Het jaarcontract laat u het meest profiteren van een eventuele cashback. Ook zit u niet te lang vast aan een contract en mag het jaar daarop weer uitkijken naar een nieuwe aanbieding.

Hoe werkt het overstappen?

Het overstappen van leverancier gaat helaas niet wanneer u dat maar wilt. Er zijn regels aan verbonden(vooral bij een contract voor bepaalde tijd). Het willekeurig overstappen kan alleen indien u een contract afsluit voor onbepaalde tijd. Daarnaast mag u ook overstappen indien uw contract binnen zes weken afloopt. U dient zeker de afkoelperiode en het opzegtermijn ook goed in de gaten te houden.

Overstappen na een jaar

Na de afloop van het jaarcontract mag u zonder enige beperking weer overstappen naar en andere leverancier. Als onafhankelijke energievergelijkingssite mag u dus weer vrijblijvend de energie aanbiedingen bekijken en wederom een scherpe deal kiezen. Als u niet overstapt worden uw vaste tarieven automatisch omgezet naar variabele tarieven en dat is minder voordelig. Ook de welkomstkorting komt te vervallen na dat jaar. Door over te stappen  profiteert u dan steeds weer van de aantrekkelijke kortingen.

Vergelijken leidt tot profiteren

Energie vergelijken werkt doelmatig. Door over te stappen houdt u meer geld over in uw zak. Energie vergelijken wordt steeds simpeler gemaakt via de verschillende vergelijkingssystemen. EnergieVeiling.com heeft ook zo een dergelijk systeem. Het voordeel ligt er om te pakken. Gebruik uw postcode+ huisnummer en het verbruik om uw voordeligste energieleverancier te identificeren. Overstappen duurt slechts enkele minuten, maar levert meer dan genoeg voordeel op. Bespaar tot wel €400,- op uw jaarlijkse energiekosten. Bekijk de energie aanbiedingen!

EnergieVeiling.com, voor Maximaal besparen