Waterstof kan veel vervangen! Verrassende toepassingen op een rijtje

Wat zijn de mogelijkheden om aardgas te vervangen met een duurzame energiedrager? Vooralsnog zijn er tal van theoriën die men aan het bestuderen is. Feit is dat men de komende jaren nog veel te onderzoeken heeft. Waterstof bijvoorbeeld lijkt tot op dit moment wellicht een heel goede vervanging te zijn voor de toekomst. DuurzaamBedrijfsleven heeft een paar kansrijke toepassingen op een rij gezet ter illustratie van hoe het uiteindelijk gebruikt kan worden.

Over het algemeen zijn zon en wind bekend als duurzame energiebronnen. Met de energietransitie voor de deur wordt er dus heel veel tijd , geld en kennis gestopt in deze. Ze zijn duurzaam, schoon en haast altijd op voorraad. Toch zijn er ook andere mogelijkheden. Windenergie die in de nacht wordt geproduceerd , moet een opslagruimte hebben. Er wordt in bepaalde gevallen gebruik gemaakt van een Power-to-gas centrale om van wind of zon uiteindelijk waterstof te produceren. Dat is eenvoudiger om op te slaan en voor meerdere toepassingen vatbaar. Waarvoor kan waterstof allemaal ingezet worden?

Waterstof en de Transportsector

Waterstof dient als energiedrager om voertuigen aan te drijven op diverse plaatsen in Nederland. Voertuigen van de gemeente Breda rijden bijvoorbeeld op waterstof. Een vrachtwagen wordt in Noord-Holland ook aangedreven op waterstof. Dit soort van proeven vormen de basis voor verbeteringen in de toekomst.

Ook heeft Toyota, het Japanse concern een schip ontwikkeld welke wordt aangedreven door waterstof. De brandstof die gebruikt wordt om het schip aan te drijven wordt uit zeewater gewonnen. Zelfs de Sloveense vliegtuigfabrikant Pipistrel heeft in deze trend een belangrijke onthulling gedaan. Ze hebben namelijk een klein vliegtuigje bestemd voor personenvervoer (4) geproduceerd wat waterstof als brandstof gebruikt.

Openbaar Vervoer als pilot

Het Groningse openbaar vervoer wordt voor het grootste deel doorv waterstof aangedreven. In Nederland rijden er nog geen treinen op alternatieve brandstoffen. In Duitsland hebben ze die transitie al gemaakt. Zal dat ook gebeuren in Nederland? Dat valt nog te bezien. Wel wordt er gewerkt aan het verduurzamen. Men zet momenteel treinenmet batterijen in op  niet-geëlektrificeerde spoorlijnen of laat ze elektrificeren. Dat is een stukje verduurzaming voor nu.

Waterstof omzetten naar energie

Sins 2007 worden er ook brandstofcellen gebruikt die aangedreven worden door energie uit waterstof verkregen. Nedstack, een Nederlands bedrijf zorgt voor de productie van zulke batterijen. Er staat bijvoorbeeld bij een AkzoNobel fabriek in Delfzijl ook een installatie van Nedstack die draait op energie afkomstig uit omzetting van gas.

Waterstof als verwarmingsbrandstof

Netbeheerder Stedin experimenteert in Rotterdam met het verwarmen van huizen. De energiedrager is sowieso waterstof. Het gas wordt via het gasnet naar de centrale ketel vervoerd en deze verwarmt de huizen vervolgens. Dit kan dienen als een perfect model welke gebruikt kan worden in andere gemeenten.

Industrieel gebruik waterstof

De chemische industrie kan heel veel halen uit het gebruik van waterstof. Bij veel processen is het gebruik van een hoge temperatuur vereist. Bij vereiste temperaturen van 250 graden Celsius en meer is waterstof één van de betere alternatieven tegenover elektriciteit. Daarnaaast is waterstof ook geschikt vooor verdere verduurzaming van deze sector(industrie). In Zeeland en België proberen een aantal bedrijven met verenigde krachten om de uitstoot van CO2 te verminderen. Het waterstofnetwerk tussen Vlissingen en Gent zal hiervoor zeker aangesproken worden. En men is tenslotte ook nog bezig op Goeree Overfklakkee om voorbereidingen te treffen voor het maken van ammoniak met een waterstof basis. De lokalen zon en wind zullen dienen als bron.

EnergieVeiling.com, voor Maximaal besparen

 

 

 

 

5/10 - (1 stemmen)