Windpark Groote Haar hopelijk spoedig van de grond

Het is gelukt om de omgevingsvergunning te verkrijgen voor het plaatsen van twee windmolens bij bedrijventerrein Groote Haar. Dat besluit is definitief. Energiecoöperatie de Knotwilg en Eneco mogen starten met de bouw van het windpark ter noorden van Gorinchem. Deze zal de naam van ‘Energie Groote Haar BV’ dragen. 

Gemeente Gorinchem geeft opdracht tot bouw

De gemeente Gorinchem heeft groenlicht gegeven aan Energiecoöperatie de Knotwilg en Eneco om te starten met de bouw.  Onder de operatienaam: ‘Energie Groote Haar” zal men straks groene energie opwekken voor de lokale markt. De groene energie is dus bestemd voor de inwoners van Gorinchem, Arkel, Hoogblokland en Schelluinen. Een deel zal ook bestemd zijn voor bedrijven op het toekomstige bedrijventerrein Groote Haar. Het doel van het windpark is om de Energietransitie te versnellen en voor de realisatie van een groene omgeving.

Start bouw zal nog op zich laten wachten

De bouw van de windpark zal echter nog niet van start gaan. Er moet wat voorwerk gedaan worden. De werklocaties zullen moeten namelijk beter bereikbaar gemaakt worden voor het werkverkeer. Onderzoek heeft uitgewezen dat de lokale bruggetjes en lokale wegen zijn namelijk ongeschikt zijn om de zware, lange delen van de windmolens te verplaatsen. Daarna gaat men dus kijken naar de aanleg van het bedrijventerrein. Tijdelijk zal men een op-en afrit aanleggen naar de A27 om dat op te vangen.

Na de realisatie van de molens wordt het pas duidelijk hoe voordelig ze zullen zijn. De inwoners in en rond Gorinchem zullen zelfstandig hun duurzame energie kunnen produceren en gebruiken. Hoe is dat mogelijk? Ze zullen bijvoorbeeld zelf hun stukje windmolen kopen en ook windenergie kunnen afnemen. Ook kunt u in de windmolens beleggen zonder dat u zelf energie afneemt. U kunt nu geld lenen aan Energiecoöperatie de Knotwilg voor de aanleg van de windmolens. Dat zal zeker een wijze investering worden.

EnergieVeiling.com, voor Maximaaal besparen

4.7/10 - (5 stemmen)