Windparken op zee worden opgezet zonder subsidieregeling

Windenergie gewonnen op zee is een goudmijn. Deze vorm van duurzame energiewinning levert steeds meer groene energie op dankzij de schaalvergroting. En dan te bedenken dat de subsidies die werden gegunt voor de bouw van deze parken geheel weg is komen te vallen. Desondanks maakt deze vorm van energiewinning een heel vruchtbare groei door en dat werkt ook ten gunste van de Nederlandse energievoorziening. Vooral NUON/Vattenfall heeft zijn uitgesproken mening gegeven daarover.

Windparken op zee minder duur in opzet

Het eerste Nederlandse windpark op zee ‘NoordzeeWind’ werd in 2006 opzet en het tweede in 2008. Toendertijd kostte het nogal veel om de windmolens op zee te plaatsen. Op land was het opzetten toen nog veel goedkoper. Door de jaren heen is het opzetten van windparken op zee goedkoper gaan worden.  Er is zelfs in het Energieakkoord van 2013 vastgelegd dat men tegen 2023 een opsteld vermogen per jaar moet bereiken van 4.450 megawatt. Men werkt dus naar dat doel toe.

Waarom de keus voor voor het opzetten op zee? Men is afgstapt van het idee om grote windparken op land te plaasten. Simpelweg om het feit dat de zee een ‘zee’ aan ruimte heeft en makkelijker aangelegd kan worden. Een goed voorbeeld is het Nederlands deel van de Noordzee dat meer dan anderehalf maal zo groot is als het totaal landoppervlak. Wel heeft men op deze optie aangegeven dat de Noordzee een drukke route is en een beperkte ruimte ter beschikking is.

Noordzee, de perfecte waterweg voor opzet windparken

De Noordzee is op papier de perfecte waterweg om de windmolens te opzetten. Door verschillende factoren is dat mogelijk. De factoren zijn onder andere: een gustig windklimaat, de nabijheid van havens en de industriële energieverbruikers . Ook vanwege de relatief gering geschatte diepte van het water is een factor. Volgens de doelstelling van het Energieakkoord werd toen vastgelegd  dat men de opzet van 3.500 megawatt aan windparken(op zee) zou willen subsidiëren. Daarnaast hebben stake-holders zoals ngo’s, bedrijven en ook overheden met elkaar afgesproken om de kosten te drukken door innovatieve oplossingen, robuust uitgiftesysteem van de projecten en ook schaalvergroting. Al deze maatregelen hebben gezorgd in een daling van 40 procent in de bouwkosten. Om de ambities met wind op zee financieel haalbaar te maken heeft men dit ’taakstellend kostendalingspad’ opgesteld.

EnergieVeiling.com, voor Maximaal besparen

4.8/10 - (6 stemmen)