Zal ‘prepaid energie’ helpen bij klanten met betalingsproblemen?

Het lukt niet altijd om op tijd alle facturen te betalen. Bepaalde huishoudens hebben zo ook problemen met het betalen van hun energierekening. Dat kan op termijn problemen opleveren zoals bijvoorbeeld het afsluiten van hun energietoevoer. Hoe kan dat opgevangen worden? Wat denkt u ervan om met ‘prepaid energie’ te proberen? Deze betalingsvorm kan u helpen om uw betalingsproblemen mogelijk op te lossen.

Hoe zal ‘prepaid energie’ moeten helpen? Deze betalingsvorm helpt de klant om onder andere een betere grip te krijgen op hun energiekosten, bevordert het besparen en helpt ook nog om schulden voorkomen. De consument leert met dit systeem ook een stukje zelfredzaamheid erbij. Deze informatie is gehaald uit een pilot die het afgelopen jaar is gehouden onder 50 huishoudens. Alliander, Stedin, de Energiebank, Greenchoice en Nuon Vattenfall stonden achter deze pilot.

Wat wilt men bereiken met de introductie van Prepaid Energie?

De introductie van ‘prepaid energie’ willen de stake-holders uit de energiesector de consument beter bewust maken het energieverbruik en ook nog extra educatie geven hoe afsluiting en nieuwe schulden te ontlopen. Huishoudens met een kleiner budget krijgen de kans om toegang tot gegarandeerde energie te behouden. Met het huidig systeem belanden nog tienduizenden huishoudens in de schulden vanwege achterstallige betalingen op jaarbasis. Bepaalde huishoudens zitten zo diep in de schulden, dat er zelfs afsluiting van energie plaatsvindt.

Hoe werkt deze prepaid energiedienst?

Deze dienst zal een opzet hebben als een prepaid telefoonabonnement. De huishoudens die meededen  hadden de toegang tot een webportal waar ze hun actuele energiesaldo en ook het ‘realtime’ gebruik konden zien. Het energiesaldo werd vertaald naar het aantal dagen dat ze nog energie zouden genieten. De berekening is op basis van het gemiddelde verbruik op dagbasis. De portal kon ook gebruikt worden om het energiesaldo op te waarderen indien nodig. Het systeem is verder zodanig opgezet dat ze een notificatie ontvingen bij een te laag saldo. Uit cijfers is gebleken dat het gemiddeld opwaardeerbedrag uitkwam op € 37,50 en het energiesaldo was gemiddeld circa € 35,-.

Positieve resultaten

De uitgevoerde pilot heeft zeker overall tevreden deelnemers afgeleverd. Als positieve punten hebben de deelnemers aangehaald dat ze een beter inzicht hebben verkregen in het energieverbruik en hebben een veel betere grip op de energiekosten. Ook hebben ze persoonlijk ervaren hoe het is om kosten-en energiebesparing te realiseren. De huishoudens hebben een gemiddelde besparing van 7 procent op energieverbruik geregistreerd. De deelnemers aan de pilot hebben aangegeven dat ze beter konden omgaan met de situatie in handen. Een stukje zelfredzaamheid is aangeleerd en ze kunnen dat zeker ook gebruiken op andere vlakken dan energiekosten.

Voordelen voor netbeheerders en energieleveranciers

De pilot heeft voor netbeheerders en energieleveranciers zeker ook voordelen gebracht.  Zo ontstonden er geen achterstallige rekeningen en werden afsluitingen van energie niet uitgevoerd onder de deelnemers. Indien dit project(prepaid energie) uitgerold wordt op grote schaal zal het veel besparing opleveren op maatschappelijke kosten.  Een kanttekening die wel geplaatst mag worden is dat een contractkeuze voor een prepaid energiecontract nog uitgedokterd moet worden. Naar buiten is gekomen dat maatschappelijke organisaties wel degelijk een rol zullen krijgen bij een grotere uitrol.

EnergieVeiling.com, voor Maximaal besparen