Zonnepanelen met vermogen van 400 watt op de markt gebracht door SunPower

Huishoudens zullen op kort termijn zonnepanelen kunnen aanschaffen die een vermogen dragen van boven de 400 wattpiek. Zonnepaneelproducent SunPower zorgt ervoor dat deze variant op de markt verschijnt. Dit is dus voor het eerst dat de particulier in de gelegenheid wordt gesteld om een zonnepaneel met zo een capaciteit aan te schaffen. 

SunPower gaat voor betere opwekcapaciteit

SunPower heeft de afgelopen periode in de VS twee modellen in de nieuwe ‘A-serie’ gelanceerd. Deze dragen een vermogen van 400 en 415 wattpiek. Ook in Europa en Australië werd een andere variant, de Maxeon 3, gelanceerd. Deze kan 400 wattpiek aan vermogen opwekken. Wat voor ‘impact’ zal dit product hebben? Volgens SunPower gaat dit product in de eerste 25 jaar ongeveer 60 procent meer energie opwekken dan de conventionele modellen. En dat over hetzelfde dakoppervlak. Dat is dus een hele winst ten opzichte van de andere modellen.

10,3 Gigawatt aan vermogen te danken aan Zonnepanelen van SunPower

Op dit moment zorgen de zonnepanelen van SunPower voor ongeveer 10,3 gigawatt aan vermogen. Deze zonnepanelen staan veelal op particuliere daken, maar worden ook meegenomen in grootschailige en commerciële projecten. Volgens SunPower kunnen de zonnepanelen in hun eerste 25 jaar in totaal ongeveer 470 miljard aan kilowattuur op. En dit kan op lang termijn ook een positief effect hebben op het milieu. De CO2-uitstoot wordt van zo een 30 miljoen ton steenkool vervuiling bespaard.

Nieuw model zonnepanelen hebben grotere cellen

Het laatste model zonnepaneel is heel anders opgebouwd. Het bevat namelijk Maxeon Gen 5 cellen. Het unieke van deze cellen is dat ze 65 procent groter zijn dan de eerdere zonnecellen. Grotere cellen betekent dus ook automatisch meer zonlicht opvangen en een betere productie van energie. En dan komen er andere zaken ook bij kijken. Ze registreren zo ook een efficiëntie van 22 procent en hebben een langzamere degradatie dan de eerdere modellen. Het zonnepaneel is ook minder vatbaar voor roest en scheurtjes, omdat het is gebouwd op een koperen fundering.

Efficiëntie van de zonnepanelen

Producenten hechten veel waarde aan de efficiëntie van zonnepanelen. Het is een heel belangrijke graadmeter om te weten hoe ze staan ten opzichte van de concurrentie. De concurrentiestrijd werd in het verleden gevoerd door Tesla, SunPower en Panasonic om het meest efficiënte model te ontwerpen. Daar is wel wat verandering in gekomen. Tesla en Panasonic werken nu samen in de ontwikkeling van zonnepanelen.

Panasonic levert naast de zonnepanelen ook de zonnedaken die geplaatst worden op de daken voor elektrische auto’s. Een voorbeeld daarvan is het zonnedak van de hybride Toyota Prius PHV die in 2017 werd gelanceerd. Ook heeft Panasonic toen een technologie ontwikkelt om glas te buigen waardoor de aerdynamica en en het desigen van de auto niet werden verstoord.

EnergieVeiling.com, voor Maximaal besparen

 

5/10 - (1 stemmen)