Zonnepark Roodehaan feestelijk geopend te Groningen

Afgelopen woensdag werd het Groninger Zonnepark Roodehaan feestelijk geopend door wethouder Energietransitie, Philip Broeksma. Dat geschiedde middels het doorknippen van een lint bij de ingang. Op papier is dit park het grootste park in Groningen. Het bestrijkt een oppervlak van ruim 22 hectare en huisvest ruim 81.000 zonnepanelen. Deze 81.000 z0nnepanelen zijn in staat om een vermogen van 11,4 MW op te wekken. dat is dus genoeg om ruim 3.500 huishoudens te voorzien van lokale groene energie.

Groot oppervlak ‘dunne film’ zonnepanelen

Sunprojects geeft aan dat Roodehaan in Nederland een van de grootste zonneparken is die de zogenaamde ‘dunne film’ zonnepanelen gebruikt. Dat is dus een verbetering te noemen op dat vlak. Waar verschillen ‘dunne film’ panelen met de andere panelen? Men maakt voor het overgrote deel van de tijd gebruik van de kristallijne en dunne film zonnepanelen. En daar ligt het verschil al in. De kristallijne zonnepanelen worden gefabriceerd uit poly kristalijn slicium of ook mono kristalijn silicium. De dunne film zonnepanelen worden aan de andere kant gemaakt van selenide(CIS) , indium en ook koper. Het verschil in de panelen is duidelijk te merken aan de hand van de kleur en de afmeting. De zogenaamde ‘dunne film’ panelen zijn bijvoorbeeld veel kleiner (1,25 m x 1 meter ) en hebben ook een zwarte kleur metb een zwarte frame. Deze zonnepanelen zijn meestal heel mooi zwart egaal.

Solibro, een in Duitsland gevestigd bedrijf, zorgt voor de productie van deze panelen. Dit bedrijf is een dochteronderneming van het Chinese Hanergy. Ook de Chinese ambassade heeft een afvaardiging op de opening afgestuurd. Dit in het kader van de samenwerking tussen de gemeente Groningen, China en diverse Chinese partners. China wilt samen met de Chinese partners een bijdrage leveren aan de verduurzamingsdoelen van Groningen en zo ook dus aan de energietransitie in Nederland. Guosheng Zhang, het hoofd van de Economische Zaken van de Chinese ambassade, deed een toespraak waarin hij het voorgaande aanhaalde.

Realisatie Groningse ambitie behoeft verdere investering

Groningen heeft als ambitie om de gemeente geheel zelfstandig te maken als het gaat om de stroomvoorziening. Daarvoor zal er ruim 800 MW aan zonnestroominstallaties nodig zijn dit te realiseren. De zonnepanelen op daken van woningen en bedrijfsgebouwen kunnen zo’n 300 MW opleveren. Het resterend deel van 500 MW zal dus middels op te zetten zonneparken gewonnen moeten worden. Elke stap in de goede richting is welkom tijdens de energietransitie, maar er zeker nog wel een lange weg te gaan. Alle actoren zullen dus hun bijdrage moeten blijven leveren en/of uitbreiden om het zakkje te laten lopen. Nederland komt er wel .

EnergieVeiling.com, voor Maximaal besparen

5/10 - (1 stemmen)